Gula kelapa berasal dari air nira pokok kelapa. Sebaliknya, gula yang kita ambil setiap hari berasal dari air tebu yang mengalami pelbagai proses kimia untuk menjadikannya putih.
Berbanding dengan gula tebu, gula kelapa adalah pilihan yang lebih sihat kerana ia mengekalkan kuantiti mineral seperti zat besi, kalium, zink dan magnesium.
Ia juga mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah, bermakna kesan yang lebih rendah pada paras gula dalam darah. Ia juga dianggap lebih semula jadi kerana ia tidak melalui proses kimia.
Jadi ini menjadikan gula kelapa lebih sesuai untuk pesakit diabetis berbanding gula putih kerana ia mempunyai Indek Glisemik yang lebih rendah.
Sebagai perbandingan:
GI gula kelapa = 35 Gl madu = 55Gl gula perang = 60
Gl gula perang = 60
Gl gula pasir = 65-70 Gl glukosa 100
Gula Kelapa mengandungi lebih banyak mineral seperti kalsium, potassium dan zat besi berbanding dgn gula pasir yang hampir tiada mineral.
Jadi pesakit diabetis lebih sesuai mengambil gula kelapa berbanding gula putih. Ambil dalam kuantiti yang sederhana untuk mengelakkan rasa pahit kopi atau teh saja, bukan untuk mendapat rasa manis kerana ia masih mengandungi nilai kalori.
Untuk mendapat gula kelapa asli boleh dapatkan gula kelapa asli keluaran Maya Naturale di sini https://shope.ee/LFhD9BnpA
Jika mencari pemanis yang tidak mengandungi kalori atau zero kalori, kita boleh guna daun stevia yang tiada langsung nilai karbohidrat dan bagus untuk pesakit diabetes dan mereka yang ingin mengurangkan berat badan.
Maya Naturale ada mengeluarkan daun stevia yang berkualiti. Boleh beli di sini https://shope.ee/6f9klGxz7I
Comments
Post a Comment