1. Madu mengandungi beberapa nutrien
Madu adalah manis, cecair tebal dibuat oleh lebah madu.
Lebah meluru turun persekitaran mereka dan mengumpul madu gula yang kaya dengan bunga (1).
Kemudian di dalam sarang lebah, mereka berkali-kali mengambil, menghadam dan muntah ("muntah") madu.
Produk akhir adalah madu, cecair yang sepatutnya bertindak sebagai makanan disimpan untuk lebah. Bau, warna dan rasa bergantung kepada jenis bunga lebah melawat.
Inilah yang madu biasanya kelihatan seperti:
KANDUNGAN MADU
1 sudu madu (21 gram) mengandungi 64 kalori dan 17 gram gula, termasuk fruktosa, glukosa, maltosa dan sukrosa. Ia mengandungi hampir tiada serat, lemak atau protein (2).
Ia juga mengandungi jumlah surih (di bawah 1% daripada RDA) daripada beberapa vitamin dan mineral, tetapi anda perlu makan banyak pound untuk memenuhi keperluan harian anda.
Di mana madu bersinar dalam kandungannya sebatian bioaktif tumbuhan dan antioksidan. Jenis gelap cenderung untuk menjadi lebih tinggi dalam sebatian ini daripada jenis ringan (3, 4).
CIRI-CIRI MADU:
Madu adalah tebal, cecair gula yang dibuat oleh lebah madu. Ia adalah rendah vitamin dan mineral, tetapi mungkin tinggi dalam beberapa sebatian tumbuhan.
Madu yang berkualiti tinggi Madu Kaya dengan Antioksidan penting. Ini termasuk fenol, enzim dan sebatian seperti flavonoid dan asid organik (5).
Saintis percaya bahawa ia adalah gabungan sebatian ini yang memberi madu kuasa antioksidan yang tinggi (5).
Menariknya, dua kajian telah menunjukkan bahawa soba madu meningkatkan nilai antioksidan darah (6, 7).
FUNGSI ANTIOKSIDA
Antioksidan telah dikaitkan dengan mengurangkan risiko serangan jantung, strok dan beberapa jenis kanser. Mereka juga boleh menggalakkan kesihatan mata (8).
Madu mengandungi beberapa antioksidan, termasuk sebatian fenolik seperti flavonoid.
3. Madu adalah "Kurang Teruk" Daripada Gula Untuk Pesakit kencing manis
Bukti pada madu dan kencing manis adalah bercampur-campur.
Dari satu segi, ia boleh membantu dengan beberapa faktor risiko yang biasa dalam pesakit kencing manis.
Sebagai contoh, ia merendahkan kolesterol LDL, trigliserida dan keradangan, dan meningkatkan HDL ("baik") kolesterol (9, 10, 11).
Walau bagaimanapun, beberapa kajian telah mendapati bahawa ia juga boleh meningkatkan tahap gula dalam darah, tidak sebanyak gula halus (10).
Oleh itu, walaupun madu boleh menjadi "kurang baik" daripada gula halus untuk pesakit kencing manis, ia adalah sesuatu yang pesakit kencing manis hanya perlu mengambil dengan berhati-hati masih.
Malah, pesakit kencing manis boleh melakukan yang terbaik meminimumkan semua makanan yang tinggi karbohidrat (12).
Bottom Line: Beberapa kajian menunjukkan bahawa madu meningkatkan faktor-faktor risiko penyakit jantung pada pesakit kencing manis. Walau bagaimanapun, ia juga menimbulkan tahap gula dalam darah, jadi ia tidak boleh dianggap sebagai "mesra-diabetes."
4. Madu Boleh Bantu Tekanan Darah Rendah
Tekanan darah adalah faktor risiko yang penting bagi penyakit jantung, dan madu boleh membantu lebih rendah itu.
Ini kerana madu mengandungi sebatian antioksidan yang telah dikaitkan dengan kesan menurunkan tekanan darah (13).
Kajian di kedua-dua tikus dan manusia telah menunjukkan pengurangan sederhana dalam tekanan darah dari memakan madu (14, 15).
Bottom Line: Makan madu boleh membawa kepada pengurangan sederhana dalam tekanan darah, yang merupakan faktor risiko yang penting untuk penyakit jantung.
5. Madu juga Membantu Meningkatkan Kolesterol
Mempunyai tahap kolesterol LDL yang tinggi adalah faktor risiko yang penting bagi penyakit jantung.
Ia memainkan peranan penting dalam aterosklerosis, pembentukan lemak dalam arteri yang boleh membawa kepada serangan jantung dan strok.
Menariknya, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa madu boleh meningkatkan tahap kolesterol anda.
Ia mengurangkan jumlah dan kolesterol LDL, manakala dengan ketara meningkatkan HDL ("baik") kolesterol (9, 10, 11, 16).
Sebagai contoh, satu kajian di 55 pesakit berbanding madu untuk gula. Ia mendapati bahawa ia menyebabkan pengurangan 5.8% dalam LDL dan peningkatan 3.3% pada HDL. Ia juga menyebabkan penurunan berat badan sebanyak 1.3%, berbanding dengan gula (17).
Bottom Line: Madu seolah-olah mempunyai kesan positif ke atas paras kolesterol. Ia membawa kepada pengurangan sederhana dalam jumlah dan kolesterol LDL, sambil meningkatkan HDL.
6. Madu Can Rendah Trigliserida
Trigliserida darah tinggi adalah satu lagi faktor risiko utama untuk penyakit jantung.
Mereka juga adalah satu tanda utama rintangan insulin, seorang pemandu utama diabetes jenis 2.
Tahap trigliserida cenderung meningkat pada diet yang tinggi kandungan gula dan karbohidrat ditapis.
Menariknya, beberapa kajian telah mengaitkan penggunaan madu biasa dengan tahap trigliserida yang lebih rendah, terutama apabila ia digunakan untuk menggantikan gula (9, 10, 11, 16).
Sebagai contoh, satu kajian yang membandingkan madu dan gula yang terdapat tahap trigliserida 11-19% lebih rendah dalam kumpulan madu (17).
Bottom Line: Dinaikkan trigliserida adalah satu faktor risiko penyakit jantung dan diabetes jenis 2. Beberapa kajian menunjukkan bahawa madu boleh menurunkan paras trigliserida, terutama apabila ia digunakan untuk menggantikan gula.
7. Madu Berkaitan dengan Kesan Bermanfaat lain mengenai Kesihatan Jantung
Sekali lagi, madu adalah sumber yang kaya dengan fenol dan sebatian antioksidan lain. Kebanyakan daripada telah dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit jantung (8).
Mereka boleh membantu arteri dalam mengembangkan jantung, meningkatkan aliran darah ke jantung. Mereka juga boleh membantu mencegah pembentukan darah beku, yang boleh membawa kepada serangan jantung dan strok (8).
Tambahan pula, satu kajian pada tikus menunjukkan bahawa madu dilindungi jantung daripada tekanan oksidatif (18).
Semua ini yang berkata, tidak ada kajian jangka panjang manusia yang ada pada madu dan kesihatan jantung, jadi mengambil ini dengan sebutir garam.
Bottom Line: Antioksidan dalam madu telah dikaitkan dengan kesan yang baik pada kesihatan jantung, termasuk peningkatan aliran darah ke jantung dan mengurangkan risiko pembentukan darah beku.
8. Madu Menggalakkan Burn dan Penyembuhan Luka
Memohon madu untuk kulit telah digunakan untuk menyembuhkan luka dan terbakar sejak Mesir purba, dan masih digunakan hari ini.
Dalam satu kajian dari 2015, 26 kajian mengenai madu dan luka penjagaan dinilai (19).
Kajian ini mendapati bahawa ia adalah yang paling berkesan untuk penyembuhan luka terbakar ketebalan separa dan luka yang dijangkiti selepas pembedahan (19).
Ia juga adalah satu rawatan berkesan untuk ulser kaki diabetik, yang komplikasi yang sangat serius dan boleh membawa kepada amputasi (20, 21).
Satu kajian melaporkan kadar kejayaan 43.3% dengan madu sebagai rawatan luka. Dalam kajian yang lain, madu topikal sembuh kekalahan 97% daripada pesakit yang menerima rawatan untuk ulser diabetes mereka (21, 22).
Penyelidik percaya bahawa kuasa penyembuhan datang daripada antibakteria dan anti-radang, serta kemampuan untuk menyuburkan tisu sekeliling (23) itu.
Apa lagi, madu boleh membantu merawat keadaan kulit yang lain, termasuk psoriasis, buasir dan luka-luka herpes (24, 25, 26).
Bottom Line: Apabila disapu pada kulit, madu boleh menjadi sebahagian daripada pelan rawatan yang berkesan untuk luka bakar, luka dan banyak keadaan kulit yang lain. Ia amat berkesan untuk ulser kaki diabetik.
9. Madu Boleh Bantu Menyekat Batuk Kanak-kanak
Batuk adalah masalah biasa untuk kanak-kanak dengan jangkitan saluran pernafasan.
Ia boleh memberi kesan tidur dan kualiti hidup, untuk kedua-dua kanak-kanak dan ibu bapa mereka.
Walau bagaimanapun, ubat-ubatan untuk batuk arus perdana tidak selalunya berkesan dan boleh mempunyai kesan sampingan.
Menariknya, madu boleh menjadi pilihan yang lebih baik. Bukti-bukti yang menunjukkan bahawa ia amat berkesan (27, 28).
Satu kajian mendapati bahawa ia bekerja lebih baik daripada dua ubat batuk (29).
Satu lagi kajian mendapati bahawa ia mengurangkan simptom batuk dan tidur yang lebih baik malah lebih daripada ubat batuk (28).
Walau bagaimanapun, madu tidak harus diberikan kepada kanak-kanak di bawah umur 1 tahun, disebabkan oleh risiko botulism (30).
Bottom Line: Bagi kanak-kanak lebih satu tahun umur, madu boleh bertindak sebagai penahan batuk semulajadi dan selamat. Beberapa kajian menunjukkan bahawa ia adalah lebih berkesan daripada ubat batuk.
10. Madu adalah lazat, tetapi ia masih tinggi kalori dan Gula
Madu adalah, alternatif yang lazat sihat untuk gula halus.
Pastikan untuk memilih yang berkualiti tinggi madu, kerana beberapa jenama yang berkualiti rendah boleh dicemari dengan sirap.
Terdapat pilihan yang sangat baik madu berkualiti tinggi di Amazon, dengan beribu-ribu ulasan oleh pelanggan sebenar.
Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa madu hanya boleh dimakan secara sederhana, kerana ia masih tinggi kalori dan gula.
Manfaat madu paling ketara apabila ia menggantikan yang lama pemanis unhealthier.
Pada akhir hari, madu adalah semata-mata pemanis "kurang baik" daripada gula dan jagung fruktosa tinggi sirap.
Pada
tahun 1982, Charles Robson telah menjual kesemua aset ladang penternakan Lebah,
pusat pemprosesan Madu Lebah dan segala paten yang dimiliki oleh keluarganya kepada
Forever Living Product Inc.
Ini menjadikan Syarikat Forever Living merupakan pengeluar Madu Lebah dan penternak Lebah yang terbesar di dunia dengan beberapa pemilikan paten kepada produk-produk yang berasaskan Madu Lebah.
Ini menjadikan Syarikat Forever Living merupakan pengeluar Madu Lebah dan penternak Lebah yang terbesar di dunia dengan beberapa pemilikan paten kepada produk-produk yang berasaskan Madu Lebah.
Sebagai
pemain utama ataupun big brother yang sudah mempunyai banyak pengalaman dan
teknologi yang canggih dalam bisnes produk yang berasaskan Madu, sudah tentu
produk Madu Lebah keluaran Forever Living mempunyai kualiti yang tinggi berbanding
dengan produk Madu Lebah daripada syarikat yang lain.
#2.
Kawasan penternakan Lebah yang bebas pencemaran dan banyak pilihan bunga.
Forever
Living mempunyai ladang penternakan Lebah yang terbesar di dunia di Sonoran
Desert, USA. Terdapat sekitar 17,000 ke 20,000 koloni Lebah di pusat
penternakan ini.
Di sini
Lebah diternak di kawasan tanah tinggi dan persekitarannya bebas daripada
pencemaran kerana jauh dari bandar dan kawasan perindustrian. Kawasan yang
tinggi tahap pencemaran udara akan mempengaruhi rasa Madu Lebah kerana apabila air hujan
yang membasahi bunga bercampur dengan udara yang kotor akan menyebabkan rasa Madu Lebah menjadi masam-masam manis.
Di
Sonoran Desert juga terdapat sekitar 3,000 ke 7,000 jenis tanaman bunga yang
ditanam bagi membekalkan sumber manisan kepada Lebah yang diternak. Pokok-pokok bunga yang ditanam di sini bebas daripada penggunaan racun serangga
bagi menjaga kualiti Madu yang bakal dihasilkan.
Dengan banyak nya sumber manisan yang tersedia di sini memberikan Lebah banyak pilihan nektar dan Madu Lebah yang bakal dihasilkan akan mempunyai kualiti rasa yang luar biasa.
Dengan banyak nya sumber manisan yang tersedia di sini memberikan Lebah banyak pilihan nektar dan Madu Lebah yang bakal dihasilkan akan mempunyai kualiti rasa yang luar biasa.
#3. Reka
bentuk botol Forever Bee Honey yang ada "class".
Khasiat
Madu Lebah akan beransur-ansur hilang atau berkurangan apabila terlalu lama terdedah
kepada cahaya matahari. Oleh itu reka bentuk botol Forever Bee Honey telah di
reka khas supaya kalis cahaya (tinted) bagi membendung cahaya matahari daripada
merosakkan khasiat Madu Forever Bee Honey.
Dengan reka bentuk sebegini, Madu Lebah yang terkandung di dalam botol Forever Bee Honey adalah terpelihara daripada sinaran cahaya matahari. Ini menjawab persoalan ramai orang yang bertanya kenapa Madu Forever Bee Honey tidak dibotolkan di dalam botol kaca.
Dengan reka bentuk sebegini, Madu Lebah yang terkandung di dalam botol Forever Bee Honey adalah terpelihara daripada sinaran cahaya matahari. Ini menjawab persoalan ramai orang yang bertanya kenapa Madu Forever Bee Honey tidak dibotolkan di dalam botol kaca.
Disamping
itu penutup botol Forever Bee Honey juga direka agar mudah untuk Madu Lebah
dikeluarkan dan dikawal pengeluaran isipadu nya
ke dalam sudu. Ianya juga direka dengan sistem penguncian "locking
system" agar Madu Lebah tidak mudah meleleh keluar setelah digunakan.
#4.
Forever Bee Honey mempunyai
pengiktirafan Kosher dan Halal IFANCA.
Forever Bee Honey hanya mempunyai kepekatan kurang daripada 17% air menjadikan ianya sangat likat. 17% air itu datangnya daripada air liur Lebah bukan daripada campuran air minuman menjadikan ianya Madu Lebah dengan gred yang berkualiti tinggi.
Ini kerana Forever Bee Honey adalah 100% organik. Tiada campuran bendasing dan bahan kimia atau bahan terlarang. Dari semasa ke semasa Forever Bee Honey akan dianalisa dan dipantau kandungannya (ingredient) oleh badan bebas seperti Kosher dan Halal IFANCA untuk menjamin keaslian dan kualiti Madu.
Oleh kerana Forever Living merupakan penternak Lebah, penanam bunga dan pengeluar produk Madu Lebah mereka sendiri, harga pasaran Forever Bee Honey tidak lah terlampau mahal berbanding dengan kualiti Madu Lebah nya. Syarikat Forever Living dapat mengurangkan harga kos operasinya kerana telah memotong kos perantaraan orang tengah. Oleh itu, Syarikat Forever Living dapat menjual Madu Lebah nya yang berkualiti tinggi dengan harga yang berpatutan.
Comments
Post a Comment